Plantnieuws

NL Plants beproeft druppelen bij tweejarige beuken

Artikel van Arno Engels - Hortipoint, De Boomkwekerij

Lodders Boomkwekerijen start een grootschalige proef met druppelirrigatie op bedden met bos- en haagplantsoen.

Het bedrijf in Wernhout legt totaal 40 km druppelslangen op bedden met tweejarige verplante zaailingen (Fagus sylvatica) die nog een extra jaar moeten vaststaan, op 3,5 ha. Vorige week zijn de eerste slangen getrokken; twee per vierrijig bed. „We hebben nu ruim de helft liggen”, vertelt Marc Lodders op maandag, die nog deze week wil beginnen met druppelen. „Een perfect moment om te kijken of het werkt”, zegt hij met het oog op het aangekondigde warme weer.

Duurzame oplossing voor waterprobleem

De irrigatietechniek is afkomstig van GoTech uit Zundert; de slangen bestaan feitelijk uit dunne tape die bijvoorbeeld ook aardbeientelers in de regio gebruiken. Bij Lodders wordt de tape gekoppeld aan aanvoerslangen en de bestaande, ondergrondse regenleiding. De kweker wil met de druppelirrigatie „een aanzet geven naar een duurzame oplossing voor het waterprobleem.”

Tot nog toe gebruikt Lodders haspels en sproeiers voor de beregening. Een paar jaar geleden begon hij als eerste in de regio met een eenvoudig middel om water langer vast te houden: middels het plaatsen van planken in sloten. Dat idee leidde tot de actie ’Drempel tegen Droogte’ van waterschap Brabantse Delta.

De toepassing van druppelirrigatie neemt in de boomkwekerij flink toe, lees een uitgebreid artikel hierover in het digitale magazine van De Boomkwekerij. Lodders begint bewust in tweejarige planten. „Ik denk dat druppelirrigatie in een eenjarige teelt nog vrij prijzig is, omdat de tape niet hergebruikt kan worden.”